Jdi na obsah Jdi na menu
 


Můj parelli deníček 2

30. 12. 2012

 Přemýšlím nad tím, jestli jsem se posunula já, Zorka nebo my obě. Postupem doby člověk zjistí, že 90% práce leží na něm, na ovládání jeho pocitů, sebekontrole a píli se učit. Zbylých 10% leží na našich Sosíčcích a spočívají v realizaci našich požadavků. Jednoduše řečeno, když se člověk naučí správně a spravedlivě věci podat, zjistí, že mu "to konečně začíná fungovat"

Takže, nejdřív jsem se musela posunout hlavně já, potom jsem malinko popostrčila Zorku a ve finále se společně konečně suneme kupředu za našimi sny....

 

Tak konec filozofování, předpokládám, že tenhle článek čtete hlavně proto, abyste se dozvěděli, co nového jsme se naučily, co se nám pokazilo a co bychom rády dokázaly  Kompletní historii najdete v prvním Parelli deníčku, tady navážu.

Hlavní změnou v celém systému mé práce je ten, že jsem opustila jednotlivé hry a začínám pracovat v uceleném systému (jehož detaily nezbytně tvoří hry). Většinu práce nyní směřuji k praktickým účelům a nějaký ten kousíček si nechávám na blbinky a potěšení.

 

Showmanship at halter

showman.jpg

Nová disciplína westernu, ve které jsme se našly a ve které nám komunikace ze země hodně pomáhá. Soutěž zjednodušeně spočívá v předvedení koně ze země - krok, klus, stání, obraty, couvání. Všechny prvky jsem učila pomocí jednotlivých her a nyní je spojuji dohromady a učím Zoroucha, aby na pozici mého těla předvedl požadovaný cvik. Cílem je předvádět tuto disciplínu plynule, korektně a s radostí! Dneska si troufám říct, že pochopila, na jakou pozici těla se žádá jaký cvik a nyní pracujeme na tom, abychom vše vypilovaly. Plynule přechody, obraty okolo zadku s uvolněným krkem na správné noze, rovné uvolněné couvání. Principy práce ze země zachovávám, a jejich pomocí chci docílit požadovaného výsledku pro soutěž.

 

Nevím, jak jasne specifikovat cíl pro tuhle disciplínu. Prostě příští rok chci být lepší!

 

Práce ve volnosti

Konečně jsem se kousla a rozhodla se, že se chci posunout se svými cviky do volnosti.

sosik-jaro.jpg

 Hodně mi pomohl Guru Honza Bláha, u kterého jsme byly na kurzu. Ve volnosti jsme se naučily hlavně přivolání a následování. Samozřejmě děláme ve volnosti veřkeré obraty, ustupování, couvání - to všechno na základě her a mého nového principu práce ve volnosti, kde se nevysílá, ale "lepí"  Největší radost mi udělalo splnění jednoho mého cíle a to kruhu! Ve volnosti, v kroku a klusu!

 

 

Praktické účinky

V rámci dalšího dosahování praktických účinků trénujeme již několikrát zímněné obraty, důraz kladu na uvolnění koně. Dále se věnujeme z velké části nácviku ustupování. Ustupujeme z několika pozic - před koněm a vedle koně. Vedle koně trénuji ustupování na ukázání - krok, klus, cval a dále na ventilátor ke mně - krok, klus. Některé cviky vypadají samozřejmě efektně, ale především jsou efektivní. Došlo k celkovému zlepšení pohybu, protože má šanci si celý ten pohyb natrénovat sama pouze se svojí rovnováhou a mě ze sedla se potom jen snaží vyhovět a provést cvik, který už umí ze země. V takové kvalitě a v takové rychlosti.

 

Srandičky a blbinky

Španělský krok se dostal do fáze, kdy už chodí za mnou. Jednu nohu zvedá poměrně obstojně a s druhou dupe Je to hlavně o tréninku a musím se přiznat, že tenhle cvik dost zanedbávám.

zadni.jpg

Stavění na zadní je mým největším úspěchem poslední doby. Konečně se na povel umí postavit. Povedlo se mi jí to vysvětlit ze hry na kruhu kombinované s hrou řídící.

Vozík se stal naším kamarádem. Nechá se do něj vyslat v jakémkoliv chodu a i směru - popředu i pozpátku. Což je jeden z úžasných výsledků práce ze země.

Celkově to znamená, že se nám povedlo splnit si 4 z 5ti dílů Které to jsou odhalíte porovnáním prvního dílu a druhého. A protože jsme pilné holky, samozřejmě si musíme klást cíle další. Pracujeme už spíše v rámci utužování našeho přátelského vztahu tzn. kravinky. 

Poslední dobou jsme si našla zálibu v ježdění na nákrčáku. Nemá to praktický význam a řekla bych, že lehce nám to narušuje morálku, ale parádně to utužuje kolektivního ducha a umoňuje oboustranný relax. Miluju vyjížďky na nákrčáku, bez sedla. Pohodička, příroda a relax. Doufám, že Zorka to vnímá stejně, protože proto to dělám.                                                                                                                                      dsc_0038.jpg Samozřejmě nesednu na koně a nejedu do přírody jen tak. Předcházel tomu nějaký ten trénink. V poslední době jsme na nákrčáku jely hubertovu jízdu z Borčic a Silvestrovskou vyjížďku 2012. I ve více koních mi Zorouch udělal neuvěřitelnou radost a ani nadále nezanevřu nad tímto nástrojem 

 

A teď už naše cíle:

Vysílání přes překážky ve volnosti - mostek, kužel, vrátka

Piaff

Kompliment, kleknutí, lehnutí 

 

Řekla bych, že cílů není moc, ale pro mě osobně jsou momentálně hodně vzdáleny. Budu ráda, když se příští rok zase někam posuneme a budu si moci odškrtnout alespoň jeden z nich

Tak práci a zábavě zdar!